Δανάης 1 & Περικλέους, Τ.Κ. 15344 Γέρακας Αττικής 2107777268

Κράνμπερυ

Κράνμπερυ: Ο πορφυρός μας σύμμαχος…

Το κράνμπερυ ή αλλιώς «Βακκίνιο το οξύκοκκο» όπως είναι η επίσημη ονομασία του εκτός από ένα πολύ γευστικό φρούτο είναι κι ένας πολύτιμος σύμμαχος ενάντια σε πολλές ασθένειες και κυρίως ενάντια στις ουρολοιμώξεις. Το πορφυρό χρώμα του οφείλεται στα πλούσια αντιοξειδωτικά του που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού μας από τον καρκίνο, βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον, πρόσφατα πειράματα απέδειξαν ότι η κατανάλωση κράνμπερυ βοηθά στη μείωση των επιπέδων του οξειδωτικού στρες που προκαλεί την αρτηριακή πλάκα.

Το κράνμπερυ ευδοκιμεί στην Βόρεια Ευρώπη, αλλά και τη Βόρεια Αμερική και μπορεί να φθάσει σε ύψος το 1,20 μ. Λέγεται ότι το όνομα του φυτού προέρχεται από το ροζ χρώμα των λουλουδιών του που μοιάζουν με κεφάλι γερανού (crane στα αγγλικά). Η καλλιέργεια του κράνμπερυ για εμπορικούς σκοπούς ξεκίνησε το 19ο αιώνα, όμως οι Ινδιάνοι το χρησιμοποιούσαν πολλούς αιώνες νωρίτερα για να διακοσμούν τα φτερά τους και να βάφουν διάφορα υφάσματα.

Θρεπτική αξία

Πρόκειται για έναν ουσιαστικό σύμμαχο της υγείας, αλλά και της σιλουέτας μας, καθώς το κράνμπερυ είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και με ελάχιστες θερμίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μισό φλιτζάνι κράνμπερυ περιέχει μόνο 25 θερμίδες.

Ευεργετικές ιδιότητες

Βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Το κράνμπερυ είναι πιο γνωστό για το ρόλο του στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, ειδικά για εκείνους τους οργανισμούς με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Το υψηλό επίπεδο των προανθοκυανιδίνων (PAC) στο κράνμπερυ βοηθά στη μείωση της πρόσφυσης των ορισμένων βακτηριδίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των μολύνσεων.

Καρδιαγγειακές Παθήσεις. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες στο κράνμπερυ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί η κατανάλωση κράνμπερυ.

Βοηθά στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση βακκινίων (κράνμπερυ) λειτουργεί ευεργετικά στην επιβράδυνση της προόδου του όγκου με θετικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του προστάτη, του ήπατος, του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι το κράνμπερυ είναι σε θέση να μας βοηθήσει να βελτιστοποιήσουμε την ισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα.