Δανάης 1 & Περικλέους, Τ.Κ. 15344 Γέρακας Αττικής 2107777268

Παθήσεις

Κυστίτιδα

Το γυναικείο φύλο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς κυρίως λόγους, αφού η ουρήθρα μιας γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη. Επίσης, η γυναικεία ουρήθρα απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου φυσιολογικά υπάρχουν μικρόβια. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%. Οι ουρολοιμώξεις στους άντρες δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρές και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Η αναλογία γυναικών/ανδρών είναι 10:1. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 4,5 χρόνια από την πρώτη εκδήλωση των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση. Μπορεί να εμφανιστεί σε αρρώστους με αλλεργίες (π.χ. σε φάρμακα, τροφές, κ.ά.) σε ποσοστό πάνω από 50% και σε αρρώστους με ευερέθιστο έντερο σε ποσοστό πάνω από 30%

Η κυστίτιδα, η φλεγμονή, δηλαδή, της ουροδόχου κύστης, οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Όταν αναφερόμαστε σε κυστίτιδα, εννοούμε το πρώτο στάδιο της ουρολοίμωξης που επηρεάζει βασικά την ουροδόχο κύστη. Η λοίμωξη αυτή συνοδεύεται συνήθως από επώδυνη ούρηση, τσούξιμο, πόνο αλλά και συχνουρία

Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή και απασχολεί κυρίως τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Τα  συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και σε συνδυασμό με την δύσκολη διάγνωση και θεραπεία, οδηγούν τις μισές περίπου πάσχουσες στην κατάθλιψη.

Συμπτώματα κυστίτιδας

Η κυστίτιδα μπορεί προκύψει με μια σειρά από άβολα συμπτώματα:

-Αίσθημα καύσου ή πόνο κατά την ούρηση.

-Συχνουρία.

-Άσχημη μυρωδιά.

-Πόνο ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό.

-Οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορεί να μην έχουν άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία, σύγχυση ή πυρετό.

-Περιστασιακά μπορεί το αίμα να είναι ορατό στα ούρα.

-Τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών συχνά έχουν λιγότερο σαφή συμπτώματα, όπως αδυναμία, ευερεθιστότητα, μειωμένη όρεξη και έμετο.

 

Συμβουλές για τη θεραπεία της κυστίτιδας

Εάν διαγνωστείτε με κυστίτιδα από τον θεράποντα ιατρό σας, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί μια σειρά αντιβιοτικών που θα πρέπει να διώξουν τη μόλυνση μέσα σε λίγες μέρες.

Υπάρχουν μερικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να διευκολύνετε τη δυσφορία, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα απαλλαχθείτε από τη μόλυνση:

  • Πίνετε πολλά υγρά. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο χυμός κράνμπερι βοηθά, αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είναι αποτελεσματικός.
  • Βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα. Αυτό θα βοηθήσει στην υποχώρηση της λοίμωξης.
  • Πάρτε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για να διευκολύνετε την ταλαιπωρία.
  • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή.

 

Συμβουλές πρόληψης κυστίτιδας

Αν συνεχίσετε να έχετε κυστίτιδα, μπορεί να είναι απογοητευτικό. Για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των UTI, υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε:

  • Πίνετε πολλά υγρά, έτσι ώστε η κύστη να ξεπλυθεί καλά.
  • Πάντα να αδειάζετε πλήρως την ουροδόχο κύστη.
  • Ουρήστε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή για να ξεπλύνετε τα βακτηρίδια.
  • Ουρήστε τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο ώρες. Η αποφυγή ούρησης για μεγάλες περιόδους μπορεί να επηρεάσει το ουροποιητικό σύστημα.
  • Μετά την ούρηση στεγνώστε από μπροστά προς τα πίσω, προς τον πρωκτό – όχι το αντίστροφο – για τη μεταφορά των βακτηρίων από το έντερο στην ουρήθρα.
  • Αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα μπάνιου και ντους.

Φορέστε εσώρουχα από φυσικές ίνες και αποφύγετε τα σφιχτά ρούχα.